Architectuurwandeling — Den Brandt

Fantastische woningen in “Den Brandt” komen aan bod tijdens onze architectuurwandeling!

Locatie: Wilrijk
Lees meer

Op zondag 26 juni organiseerden we opnieuw een architectuurwandeling in "Den Brandt". Deze buurt bestaat uit een domein met een oppervlakte van zowat 48 hectare en werd in 1910 door de adellijke familie della Faille de Waerloos verkocht aan de Stad Antwerpen. De familie della Faille verkreeg in ruil de verkavelingsvergunning en richtte de "Extensions et Entreprises Anversoises" op om in samenwerking met tal van gerenommeerde architecten het villa park ‘Den Brandt’ te bouwen. 

Onder begeleiding van Jo Braeken, erfgoedonderzoeker bij het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid, starten we de wandeling en komen we woningen tegen van architecten zoals Florent Vaes, Jos Ritzen, Jan Vanhoenacker, Cols & De Roeck, De Coninck & Potie!

De wijk waarvan stadsingenieur Richard Lemeunier het plan tekende, werd in een halve maan aangelegd rond het bosrijke Park Den Brandt, dat in 1910 door de stad Antwerpen als openbaar park was aangekocht en ingericht. De bouwvoorschriften voor de wijk werden in detail vastgelegd in de “Conventie Della Faille”. Deze bepaalde onder meer de grootte van de kavels, de inplanting van de villa’s, de verplichting tot het gebruik van ‘natuurlijke’ bouwmaterialen, en het verbod op niet-residentiële functies als handel en horeca. Om het karakter van ‘parc habité’ te vrijwaren dienden de bestaande bomen ook maximaal te worden behouden.

De bloeiperiode in de bebouwing van de wijk valt samen met het vroege interbellum, de jaren 1920 tot 1925, waarin de architecten Léopold De Coninck en Maurice Potié hun stempel drukte op het straatbeeld. Hun handelsmerk werd een interpretatie van de cottage-villa in ‘Old English’-stijl. Van de villa’s die De Coninck en Potié in de wijk tot stand brachten, zijn er nog een 40-tal bewaard.

In dezelfde jaren zorgt architect Jos Ritzen voor de meest eigentijdse architectuur in de wijk. De samen opgetrokken villa’s Peeters en Kennis vertolken met hun geometrische volumes en horizontale accenten het vroege modernisme van Ritzens architectuur. 

De ontwerper van de Boerentoren, Jan Vanhoenacker, is in de wijk present met de villa Landuydt uit 1928, gebouwd voor een baksteenfabrikant uit Terhagen. Met het expressieve baksteenmetselwerk van deze art-decovilla gaf Landuydt een visitekaartje af van zijn bedrijf, dat ook de klinkers voor het wegdek leverde. Uit 1935 dateert de villa Sauter door Jef Huygh, architect van het Sint-Lievenscollege en de Sint-Laurentiuskerk, die deze woning traditiegetrouw ontwierp als een totaalconcept met inbegrip van het interieur en de tuin.

Na een boeiende uitleg en gezellige wandeling trakteerden we onze gasten op een glaasje bij Tennisclub Den Brandt.