Nadine en Felix

De liefde voor beton zet zich voort

Nadine en Felix hadden nooit gedacht dat hun passie voor architectuur zo’n grote impact zou hebben op hun leven. Veertig jaar geleden werden ze verliefd op een Brutalistische woning van de Belgische architect Jo Crepain, een opmerkelijke man, met wie ze een intense vriendschap deelden. De bewondering voor zijn vakmanschap en de liefde voor beton zet zich voort bij een jonge generatie van architectuurliefhebbers. Het pand van Nadine en Felix werd op de eerste bezoekdag verkocht door Immodôme. 

Lees meer

Wat maakt het ontwerp van Jo Crepain in Hoevenen zo speciaal?

Felix: Het is een bijzonder huis in Brutalistische stijl, opgebouwd uit betonsteen met verschillende split-levels, een loopbrug, een spiltrap en doorkijkluiken. De plafonds zijn vier meter hoog. De woning voelt ruim aan, hoewel het een rijhuis betreft. Ik ben opgeleid als grafisch vormgever en heb een jaar bouwkunde gestudeerd. Wat Jo deed in die tijd in België was heel opmerkelijk. Zijn stijl had ik nog nooit gezien. Hij was een pionier en dit project was zijn tweede realisatie.

Nadine: Voor ons is het huis niet lang bewoond geweest. De opdrachtgevers vonden het verschrikkelijk. Ze woonden hier niet graag en het pand heeft drie jaar te koop gestaan. 

Felix: Toen het werd gebouwd in 1975, had het koppel een andere woning in gedachten. Hun aannemer was failliet gegaan en dit was de enige oplossing die binnen hun financiële mogelijkheden lag.

Nadine: Aanvankelijk waren wij op zoek naar een klassiek herenhuis in Antwerpen. Toen we dit pand in een advertentie hadden gespot, was onze aandacht geprikkeld. We zagen de gevel en we dachten meteen: dit is het. Onze verbazing was groot, toen de nieuwe eigenaars ons vertelden dat ze exact hetzelfde gevoel hadden toen ze het huis voor de eerste keer zagen. 

Jo Crepain en zijn vrouw Bea kenden jullie persoonlijk.
Hoe is jullie vriendschap ontstaan?

Felix: Een huis is intellectueel eigendom van een architect. Toen we de woning wilden verbouwen, vond ik het niet meer dan normaal om Jo hierbij te betrekken. Als grafisch vormgever zou ik het ook niet leuk vinden als iemand mijn boekomslag zou aanpassen zonder mijn goedkeuring te vragen.

Nadine: Na de verbouwing stelde Jo voor om samen met zijn vrouw Bea naar een balletvoorstelling te gaan. Na die double-date zijn we beste vrienden geworden. Nu ik erover nadenk, is onze vriendenkring bijna integraal gelinkt aan het pand in Hoevenen. (Lacht.)


Immodôme heeft jullie woning verkocht op de eerste dag. 
Waarom kozen jullie voor hen?

Nadine: Zaakvoerder Isabel De Laet is de dochter van mijn neef. Van meet af aan was het duidelijk dat we met Immodôme in zee zouden gaan. Ze hebben veel ervaring met het verkopen van architecturale panden en ze hebben een ruim netwerk. Onze woning is complex. De architectuur is speciaal, maar de locatie is banaal. Dus ofwel hou je van de architectuur en voel je niks voor de wijk, of ben je fan van de buurt en is het huis niet jouw smaak. Daarom wilden we de woning niet zelf verkopen en hebben we professionals ingeschakeld.

Hoe heeft Immodôme jullie verhaal en de geschiedenis van de woning vertaald bij de verkoop?

Nadine: Immodôme gaat methodisch en gericht te werk. Tijdens hun bezoek hebben ze aandachtig naar ons geluisterd. Ons verhaal en dat van het gebouw hebben ze gegoten in een tekst, waar we volledig achter stonden. Hun begeleidende teksten zijn altijd sterk, omdat ze zijn geschreven met een specifiek doelpubliek voor ogen. We waren ook tevreden over de foto’s die ze hebben gemaakt. Op slag waren we opnieuw verliefd op ons huis. (Lacht.) Kwalitatief beeldmateriaal is een grote meerwaarde. De foto’s van Immodôme zijn goed en de panden stijlvol. Onze woning paste perfect binnen hun aanbod.

De verkoop was een schot in de roos met de eerste bezoekers die de vraagprijs boden. Hoe ging het bezoekmoment in zijn werk? 

Nadine: Immodôme had meerdere bezoeken ingepland op een dag. Toen het tweede koppel werd rondgeleid, kregen we een sms van de eerste bezoekers. Ze gingen akkoord met de vraagprijs, dus de deal was meteen rond. De ouders van de kopers hebben ons achteraf nog bedankt voor het correcte verloop van de verkoop.

Felix: We hadden het spel veel harder kunnen spelen, omdat er zoveel interesse was. Maar we kregen wat we vroegen en dat was belangrijk voor ons.

Nadine: Het was Alexander Heeren die onze woning heeft verkocht. In tegenstelling tot andere vastgoedmakelaars is hij geen gladde salesman met leugenachtige praatjes. Hij handelt en communiceert oprecht. Dat is ook de kopers niet ontgaan.


Wie heeft de woning uiteindelijk gekocht?

Nadine: Een jong, sympathiek koppel dat voor de eerste keer ging samenwonen. De vrouw is opgegroeid in een architecturaal glazen huis van betonsteen, een ontwerp van Bataille & Ibens. Ze voelde zich hier meteen thuis.

Felix: Bij het tweede bezoek kwamen hun ouders mee. Na afloop zijn we met z’n allen gaan eten. Zo goed klikte het tussen ons.

Nadine: De kopers wilden de woning in de oorspronkelijke staat bewaren. Bij de verhuis hebben we allerlei spullen voor hen achtergelaten, zoals originele lampen, een ingewerkt bed en een tuinzeil. De verkoop is ons goed bevallen. We denken er met een warm gevoel aan terug. En dat moet ook. We hebben hier veertig jaar van ons leven doorgebracht. 


Raad je Immodôme aan bij anderen?

Nadine: Jazeker. Verschillende vrienden van ons hebben hun huizen verkocht via Immodôme. Ze schatten de prijs correct in, ze beschikken over een ruim netwerk, en - niet onbelangrijk - ze  ronden de deal af door effectief te verkopen. We komen vaak mensen tegen die op de een of andere manier met Immodôme zijn verbonden. Onlangs waren we op een feest, waar twee kennissen hun huis via hen hadden verkocht. En mijn kapster vertelde me dat ze haar loft via Immodôme heeft gevonden. Wat een kleine wereld!