Architectuurwandeling — Pulhof wijk

Wandeling door Antwerpse Pulhof wijk met architecturale parels uit het interbellum

Datum: 30 november 2019
Locatie: Berchem
Lees meer

Tijdens het interbellum krijgt de Pulhof wijk zijn fraaiste gebouwen. Soms modern in Nieuwe zakelijkheid, Art Deco en Cottage. De wijk straalt een burgerlijk traditionalisme uit met een Frans accent. Reeds in 1913 worden straatnamen gekozen die verwijzen naar het Belgisch Koningshuis. Deze trend werd nog verder gezet in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

We verzamelen aan de Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk. Hierna begeven we ons naar de eigen woning van E.  Van Steenbergen. Een pareltje in Art-deco stijl met een gevelopbouw met volumeverschuiving en combinaties van metselverbanden verwijzend naar Dudok, Van 't Hoff en F.L. Wright. 

Het volgende stoppunt is de begraafplaats waar het stedelijke karakter tot zijn recht komt. De burgelijke uitstraling en sierlijke grafmonumenten trekt veel bezoekers. 

Tot slot  werden we uitgenodigd door Filips en Ingrid De Ferm om hun privécollectie van Fibac te bekijken. Fibac - Filips Ingrid Belgian Art Center - is een thuishaven voor Belgische abstracten. Vol passie en met een hart voor kunst leidt hij ons rond en maken we kennis met verschillende kunstenaars zoals Paul van Hoeydonck, Walter Leblanc, Karel Maes, Camiel Van Breeda… 

Graag willen wij via deze weg Filips De Ferm en zijn echtgenote bedanken voor de gastvrijheid. Het was écht een meerwaarde om deze Koningklijke wandeling kunstzinnig af te sluiten.