Wat is het verhaal achter het gebouw waarvan jullie de benedenverdieping hebben gerenoveerd?  

Isabel: Het imposante flatgebouw dateert van 1930. België bestond toen honderd jaar, vandaar de naam ‘Résidence du Centenaire’. De architect is Florent Vaes, de stijl is Nieuw-Zakelijk. Als architectuurkenners stond dit monument al lang op onze radar.  

Alexander: De vorm en de strategische ligging van het flatgebouw op de hoek van de Koninklijkelaan en de Elisabethlaan in Berchem doen ons denken aan het bekende Flatiron Building uit New York. (Lacht.) We kregen veel aanbod uit de buurt, dus voor ons was het een must om ons hier te vestigen. Het monumentale pand is één grote billboard voor Immodôme. Het zegt perfect wie we zijn en waar we voor staan. 

Isabel: Dit gebouw was voor ons de enige optie. Jarenlang heb ik bij de eigenaar gepolst met de vraag of hij de benedenverdieping wilde verkopen. Gedurende vier decennia runde hij hier een kapsalon. 

Hoewel er van het oude kapsalon niets overblijft, heb je toch het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan.

Julie VDD: Wat je nu zegt, is werkelijk het grootste compliment dat je aan een interieurarchitect kunt geven. In al onze projecten proberen we de oorspronkelijke architectuur zo veel mogelijk te respecteren, en in de geest van het gebouw te werken. Bijna niets van wat je ziet, is origineel. 

Julie G: Los van de houten parketvloer en de gietijzeren verwarmingselementen. 

Isabel: Piece de résistance is de marmeren vloer die Julie2 heeft gerealiseerd. Hij is nieuw, maar lijkt origineel omdat hij perfect aansluit op de architectuur en het interieur. 

Julie VDD: Het ruitenpatroon van de vloer is geïnspireerd door de glazen ramen van de voordeuren van de bovenliggende flats.

Hoe hebben jullie de verschillende ruimtes tot één stijlvol geheel bij elkaar gebracht?

Julie G: We hebben geen grote structurele veranderingen doorgevoerd. Omdat de renovatie snel vooruit moest gaan, hebben we kleine ingrepen met een maximale impact uitgevoerd. Door het gebouw langs de twee zijgevels open te werken, kwam er een aangename circulatie vrij. 

Julie VDD: Het kantoor leest als een harmonieuze aaneenschakeling van ontvangstruimtes.

Vanwaar de keuze om het filiaal in te richten in een huiselijke sfeer met vintage design? Heeft het traditionele kantoor afgedaan? 

Isabel: Met dit nieuwe filiaal wilden we echt een statement maken. 

Julie VDD: Opvallen en toch trouw blijven aan de stijl van het gebouw. 

Isabel: Het kantoor zoals je het kent, is passé en maakt plaats voor een nieuwe vorm van huiselijkheid waar mensen zich écht goed voelen. 

Alexander: Klanten komen niet naar hier om het aanbod te bekijken. Dat doen ze online. Ze komen hier om de compromis te ondertekenen. 

Isabel: Wat we bespreken heeft betrekking op de privéwoning. Vandaar onze keuze voor een huiselijke setting met warme kleuren, inspirerende designmeubels en een keuken met koffiebar. 

Immodôme verkoopt woningen met persoonlijkheid. Hoe belangrijk is het om je eigen smaak en visie te weerspiegelen in het nieuwe kantoor? 

Isabel: Onze liefde voor architectuur, interieur, kunst en design sijpelt door in alles wat we doen, dus ook in onze samenwerking met Julie2. 

Alexander: Veilingen afschuimen op zoek naar designmeubels is een hobby die ik deel met Isabel. Van Charlotte Perriand zijn de verlichtingsarmaturen. We hebben stoelen van Marcel Breuer en Arne Jacobsen. De eettafel uit travertijn is een vondst van Willy Rizzo. Achter elk meubel schuilt een mooi verhaal. 

Isabel: Naast vintage, hebben we ook nieuwe stukken die de ontvangstruimtes vullen.  

Julie VDD: De grote vergadertafel is een eigen ontwerp. Het is een aangenaam meubel, omdat de organische vorm voor een andere dynamiek zorgt. 

Alexander: De sfeer is informeel en huiselijk. 

Isabel: En dat is precies wat we voor ogen hadden.

Alexander: Een standaard kantoor past niet bij onze persoonlijkheid en onze manier van werken. 

Isabel: We wilden echt een inspirerende werkomgeving creëren, een gezellige plek waar onze klanten zich thuis voelen. 

Wil je in de toekomst meer verhalen lezen en op de hoogte blijven van ons nieuws? Schrijf je dan in om het Immodôme Magazine per mail te ontvangen!

Stories