Van vormgeefster naar edelsmid

‘Mijn juwelen zijn hedendaags en uitgepuurd, met veel aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid. De laatste tijd haal ik steeds vaker inspiratie uit de art deco,’ vertelt Greet. ‘Ik heb nochtans geen directe link met architectuur, want ik ben grafisch vormgever van opleiding. Toen ik vijftien jaar geleden een carrièreswitch maakte, pikte ik een oude passie weer op en schreef ik me in voor een avondopleiding edelsmeedkunde. Dat was het prille begin van Fleurfatale.’

Van klein naar groot

‘Ik begon erg klein op Etsy, het verkoopplatform dat toen erg arty en tof was. Het fijne daaraan was dat ik de kans kreeg om laagdrempelig te starten en uit te zoeken wat mijn stijl was. In het begin verkocht ik vooral online en meestal in het buitenland. Vandaar ook de internationale naam van mijn merk. Omdat de meesten van mijn klanten toen Amerikaans waren, wilde ik een catchy, vrouwelijke naam. Dat werd Fleurfatale, een bloem waarvoor je valt.’ Vandaag runt Greet een toonaangevende webshop en organiseert ze vijf keer per jaar een intussen legendarische atelierverkoop. 

“Het is écht niet moeilijk om je hart te verliezen aan het Miljoenenkwartier: de historiek druipt hier letterlijk van de gevels.”

Miljoenenkwartierliefde

‘Een jaar of vijf geleden verhuisden we naar het sublieme Miljoenenkwartier. Het klassieke verhaal: onze kinderen werden al wat groter en we wilden terug naar de levendige stad. Ik vind dat deze plek een ideale ligging heeft. Het is bovendien niet enkel een mooie, maar ook een erg leuke buurt. Dertig jaar geleden werkte ik hier trouwens ook al, toen nog als vormgever in een reclamebureau, dus ik heb er altijd wel een link mee gehad. 

Het is ook écht niet moeilijk om je hart te verliezen aan deze buurt: de historiek druipt hier letterlijk van de gevels, want op deze gronden vond de wereldtentoonstelling van 1913 plaats. Je krijgt hier eigenlijk een dwarsdoorsnede van interbellumarchitectuur. Van elke grote architect van die tijd vind je hier wel een of meerdere woningen,’ legt Greet enthousiast uit. 

Vruchtbare coronawandelingen

‘Het toeval wil dat we hier nog niet zo lang woonden toen corona uitbrak. Net zoals iedereen, maakten ook wij in die periode veel wandelingen in de buurt. Toen pas begonnen we te beseffen hoe wondermooi het hier is. En hoe meer we wandelden, hoe meer we ontdekten. Als een gek ben ik toen van alles beginnen opzoeken over de historiek van het Miljoenenkwartier en de wetenswaardigheden van de woningen. Zo gaat het vaak: als iets mij interesseert, geraak ik enorm geïnspireerd. Die wandelingen resulteerden uiteindelijk zelfs in een nieuwe juwelenlijn: Interbelle.’

Strak en grafisch art deco

Greets ogen lichten op. ‘Ik vind die typische jaren 30-architectuur zo mooi. Daarnaar kijken geeft me ontzettend veel energie en inspiratie. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik met name de architectuur mooi vind, met die strakke, grafische lijnen en vormen. De decoratie en juwelen van die tijd waren véél overdadiger dan de woningen, die zeggen me dus veel minder. Ik ben nu eenmaal een grafisch denker, en de strakke figuren en details in art-decowoningen laten mijn hart echt sneller slaan. Het is niet zo dat ik nu rond élke architecturale periode een collectie wil maken, integendeel. Daarvoor is mijn liefde voor art deco veel te groot. Zo groot zelfs dat ik in heel wat andere steden, zoals Ronse, Antwerpen en Brugge, ook wandelingen rond het thema ben gaan doen. Het is een inspiratiebron die nog lang niet is opgedroogd.’  

“Art deco is een inspiratiebron die nog lang niet is opgedroogd.”

Vleugje kubisme, vleugje Afrika, vleugje art deco

Er staat nog heel wat meer op stapel. ‘Ik deed onlangs mee aan een wedstrijd van het Museum voor Schone Kunsten van Gent (MSK). Voor hun jubileum in september 2022 vroegen ze aan enkele ontwerpers om iets te doen rond een werk uit hun collectie. Ik koos het schilderij Het Goede Huis, van Gustave De Smet (Latemse School). Op het kunstwerk zie je een soort van huis van lichte zeden. Dat het zo grafisch is, sprak me enorm aan. Een vleugje kubisme, enkele Afrikaanse elementen en het strakke van art deco – het zit er allemaal in. Grappig detail: omdat het werk één van de pronkstukken is van het MSK, staat er ook een 3D-versie voor blinden, een mooi, wit beeldhouwwerk. Enkel de borstjes zijn wat donkerder geworden van het vele wrijven...’ (Lacht.)

Meet Gusta

‘Mijn nieuwe collectie, gebaseerd op het prachtige werk van Gustave De Smet, is dus nét uit. Ik noemde de lijn Gusta, een eerbetoon aan de kunstenaar. Toen ik volop bezig was met het uitwerken van de juwelenlijn, zag ik het pand van Immodôme passeren. Bleek dat we in een zijstraat wonen van het huis! De karakteristieke kleuren van het interieur – vaal olijfgroen, oudroze, bruinig... – pasten perfect bij het schilderij en bij mijn moodboard. Ik kon het bijna niet geloven, maar dit was echt een supermatch. Waw, dacht ik meteen, daar wil ik een fotoshoot doen...’

Fotoshoot Gusta bij de achterburen

‘Toen ik voor de eerste keer in het huis binnenkwam, stapte ik precies terug in de tijd. Alles is zo ontzettend mooi bewaard, alsof de klok er is blijven stilstaan. Het is echt een pand voor de pure liefhebber van art deco. De fotoshoot baadde in een stijlvolle boudoirsfeer. Letterlijk alles matchte, alle details klikten in elkaar als een puzzel. Ik ben best wel trots op mijn nieuwe collectie, en kan  niet wachten om ze aan de wereld te tonen. Ik ben alvast heel blij en dankbaar voor deze supervlotte samenwerking met Immodome!

Benieuwd naar meer? Neem een kijkje op Fleurfatale. Copyright foto's Fleurfatale en Eva Rossie.

Wil je in de toekomst meer verhalen lezen en op de hoogte blijven van ons nieuws? Schrijf je dan in om het Immodôme Magazine per mail te ontvangen!

Stories