Wat maakt de woning in Edegem zo bijzonder? 

Tom: In 2000 hadden we een lap grond gekocht met daarop een klassieke schuur die op instorten stond. Het was niet meer dan een lege doos, vier bakstenen muren en een zadeldak dat dringend aan vernieuwing toe was.

Dirk: Toen Tom mij om advies vroeg, reageerde ik meteen enthousiast. In plaats van de schuur in kleine hokjes in te delen, hebben we openheid gecreëerd met drie zwevende dozen die met elkaar in verbinding staan met trappen en passerelles. In de balk huizen de slaapkamers van de meisjes, in de kubus de badkamer en in de cilinder heb je de master bedroom. Het ontwerp is atypisch, omdat de ruimtes in, onder en boven de dozen worden benut. De zogenaamde tussenruimtes hebben we tot volwaardige belevingsruimtes getransformeerd. 

Tom: En dan heb je ook nog de indrukwekkende lichtinval. Bovenaan in het dak hebben we een lichtstraat geïnstalleerd. Bestaande deur- en raamopeningen hebben we vergroot, en er kwamen ook nieuwe bij, zoals de op Le Corbusier-geïnspireerde kleine zijraampjes. 

De passerelles en de doorzichten zorgen voor een aangename dynamiek in huis. 

Dirk: De architectuur stimuleert interactie. De circulatie is interessant met horizontale en verticale doorzichten die de bewoners langs de verschillende kamers leiden. 

Tom: Wij omschrijven de woning als een 'feesthuis’, omdat er zo veel diners met familie en vrienden in de open keuken hebben plaatsgevonden. 

Dirk: Het is ook een boeiend huis waar de grens tussen binnen en buiten vervaagt, zeker wanneer de grote ramen openstaan.

Het eindresultaat lijkt vanzelfsprekend, maar hoe ingrijpend was de verbouwing?

Tom: De schuur heeft ons letterlijk veel bloed, zweet en tranen gekost. Onze vrienden verklaarden ons voor gek. De vooruitgang van de werkzaamheden heb ik intensief gedocumenteerd op een blog. Nu ik erover nadenk, was ik in 2000 de eerste blogger van België. (Lacht.)

Dirk: Verbouwen is intens, maar dat vergeet je snel. Van alle projecten die ik heb gerealiseerd, staat de schuur in mijn top vijf. Het resultaat is bijzonder, omdat het duurzaamheid, ruimtelijkheid en creativiteit combineert. 

Tom: De samenwerking met Dirk verliep aangenaam, en het voelt goed om elkaar na al die jaren opnieuw te zien. We hebben heel wat avonden samen doorgebracht met een glas rode wijn op de werf. Het huis laten we achter, maar de herinneringen, de souvenirs en de verhalen, die nemen we mee. 

Ondanks de atypische look, is de schuur verkocht na de eerste bezoekdag. Had je verwacht dat er zoveel belangstelling zou zijn? 

Tom: Nee, helemaal niet. Wij vinden het een aangenaam huis, maar denken andere mensen daar ook zo over? Kan men leven met de keuzes die we toen hebben gemaakt? 

Dirk: Wat Tom zegt, klopt helemaal. Het is geen standaardwoning. Je moet het zien, het voelen en er verliefd op worden. Tom heeft hier graag gewoond, maar nu is het tijd dat een andere familie van de schoonheid gaat genieten. Kopen en verkopen, waarbij een huis een tweede leven krijgt, past binnen het thema ecologie. Bovendien is de verbouwde schuur een prototype van circulair bouwen met zwevende dozen die je uit elkaar kunt halen en opnieuw in elkaar kunt steken, afhankelijk van de woonsituatie. Circulair bouwen is de toekomst. Mijn praktijk Archigenzet hier zwaar op in. 

Hoe heeft Immodôme de unieke eigenschappen van de woning vertaald naar de verkoop? 

Tom: Hun portfolio toont aan dat ze ervaren zijn in het verkopen van speciale panden. Marilyne Collin was onze contactpersoon. Ze is geen vrouw in maatpak, maar een jonge, enthousiaste moeder die van aanpakken weet. Bij haar eerste bezoek zag ze meteen het potentieel in van de schuur, wat ons vertrouwen gaf.

Dirk: Je mag niet denken dat een gewaagde verbouwing de marktwaarde van een woning naar beneden haalt. Integendeel, er bestaat een kooppubliek dat precies op zoek is naar atypische huizen. 

Tom: En dat publiek weet Immodôme te bereiken, ook in de zuidrand. In het begin waren we daar wat ongerust over. Want na het stadscentrum, het noorden en de randgemeenten, boren ze sinds kort ook het zuiden aan. Mijn bezorgdheid bleek ongegrond, want Marilyne had voor de eerste bezoekdag veel volk gemobiliseerd. 

Wie heeft de woning uiteindelijk gekocht? 

Tom: Een gezin uit Edegem, dat na de eerste bezoekdag meteen een interessant bod had uitgebracht. De verkoop is heel snel gegaan. 

 

Wat maakt Immodôme apart in vergelijking met andere spelers? 

Tom: Ze zijn goed in het vermarkten van vastgoed en ze zijn sterk vertegenwoordigd op sociale media. Mijn vrouw en mijn dochters volgden Immodôme al geruime tijd online. Ze kijken graag naar mooie panden. Zoals Dirk zegt, bestaat er een doelpubliek dat houdt van bijzondere woningen. Tot mijn grote verbazing stond het aantal views van onze verbouwde schuur na een week al op 2.500. En dat aantal bleef aantikken, met een snelle verkoop tot gevolg.  

Wil je in de toekomst meer verhalen lezen en op de hoogte blijven van ons nieuws? Schrijf je dan in om het Immodôme Magazine per mail te ontvangen!

Stories